Bu Blogda Ara

22 Mayıs 2014 Perşembe

Çiçek dolu bir bahçeden İstanbul’a bakmak!

İstanbul Müftülüğünün bahçesinde, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Botanik Enstitüsüne bağlı.  Bugün Türkiye’de türleri tükenip gitmiş olan çok sayıda bitkiyi  bulmak mümkün. Bir zaman Kadıköy’ün dağlarını bayırlarını süsleyen Khalkedon’un son 14 örneği bu bahçede yer alıyor.

Türkiye’de bulunan endebik bitkilerin büyük bir bölümü de bu bahçede kendilerine bir sığınak bulmuş. Bahçede binlerce tohumdan oluşan bir arşiv var. 

Ayrıca Dünya’nın her yanından gelen nadide bitkiler var.

Borneo’dan Fil Kulağı, Brezilya’dan ananas, Guatelama’dan kuğu çiçeği, Himalaya Dağlarından kokulu Hindistan sediri, Malezya’dan demir ağacı, Japonya’dan kafur, Angola’dan kahve ağacı, Kuzey Amerika’dan lale, böceklerle beslenen çiçekler, zehirli bitkiler enstitünün binlerce tohumdan oluşan dev arşivinden sadece bazıları. Sistematik bölüm, taş bahçe, tıbbi bitkiler bölümü, Türkiye Bitkileri Deney Parselleri ve Arberatum. 127 familyadan 400 ağaç ve çalı ile yaklaşık 3500 otsu bitki parsellere yerleşmiş.  Seralarda, bahçede sabit ve saksıya alınmış 2500 bitki Hamburg Üniversitesi Botanik bahçesinden bağışlanan tropik ve subtropik bitkilerde buna eklenince hazinenin toplamı; 5000 bitkiyi buluyor. Bahçede ayrıca 23 havuz var.

Eski bir Süleymaniye'li olarak bilgilendim. İnşallah torunlarımla birlikte gideceğim.
(Sabah Gazetesinden aldığım bu yazı için Gazeteci Ersin Kalkan Beyefendiye teşekkür ederim.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder