Bu Blogda Ara

Aile Yazıları

*

Anne, baba, çocuk ve aile düzenine ait beğendiğim yazıları, bu bölümde sizlerle paylaşmak istedim.


Çocuğunuzu Olumlu İlgi İle Motive Edin

Bütün ebeveynler çocuklarını çok seviyor ama onları hayata karşı motive etmekte zorluk çekebiliyor. Çocuğunuza olumsuz hareketleri ile değil olumlu davranışlarla ilgimizi çekebileceğini öğretin ve onu bu yönde motive edin, günde birkaç kez ilginizi ona yöneltin. Bu ilgiyi ona çok basit şeylerle gösterebilirsiniz, onunla konuşarak, sarılıp öperek veya onu sadece onu oynarken izleyerek. Bu şekilde çocuğunuzun olumsuz davranışlarla “bu ilgiyi sizden zorla istemesini” önleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun olumsuz davranışlarına ise çok fazla aldırmamaya, üstünde durmamaya, ilgi göstermemeye çalışın. Tepki göstermenizi gerektiren bir davranışta bulunursa tepkiniz kısa kesin. Defalarca yapma demek yerine,davranışının getireceği sonucu, mesela alacağı cezayı, kısa ve net olarak belirtin. Tutarlı olun, “bu son uyarım, bir daha uyarmayacağım” dediğinizde gerçekten bir daha uyarmayın. Böylece çocuğunuza olumsuz hareketleriyle değil, olumlu davranışlarıyla sizin ilginizi çekebileceğini öğretmiş olursunuz ve onu bu yönde motive edersiniz.

Ebru Gezer, Sabah Gazetesi, 19 Ekim 2014


Anne Baba El Kitabından!

Amaçları uğurlarında adım adım adım çaba harcanırsa ve düzenli olarak o yönde gayret gösterilirse gerçekleşir.

Mutlu ve sağlıklı çocuklar yetiştirmek bilinçli bir zaman yatırımı gerektirir. Çocuğunuza öğüt vereceğinize ona örnek olun. “Kibarlık, vericilik ve dürüstlük” ancak yaşanarak öğrenilir.
Erkek çocukların babalarını, kız çocukların annelerini örnek aldıkları görüşü doğru sayılamayacak (genel) bir görüştür. Çocuklar sıcak, yumuşak ve verici yetişkinleri kendilerine örnek alırlar.
Çocuğunuza değerlerinizi benimsetmek istiyorsanız, az kızın ve yumuşak olun. Hata yaptığınız zaman bunu kabul edin ve dile getirin. Çocuğunuza karşı yaptığınız bir davranışınız sizi üzüyorsa ondan özür dilemekten çekinmeyin.

Çocuk anne babanın görülen bir çok özelliğini aldığı gibi, gözle görülmeyen özelliklerini de alır. Çocuğunuzun mizacından memnun değilseniz, kendinizin ve eşinizin aynı yaştaki durumlarını soruşturun. Şaşılacak benzerlik bulacaksınız.

Sabah kalktığınızda canınız sıkkın olsa bile çocuğunuza güler yüzle yaklaşın ve günaydın deyin. Bir şey kırıldığı, bozulduğu veya kaybolduğu zaman çevrenizdekileri suçlamayın.

Olmuş olanı değiştiremezsiniz. Çocuğunuz yolunda gitmeyen bir şeye nasıl tepki verileceğini size bakarak öğrenecektir. Çocuğunuz lokantada ve misafirlikte nasıl yemek yemesini istiyorsanız bununla ilgili düzenlemeyi evde de yaparak çocuğunuza örnek olunuz. Yemeklerinizi mutlaka aynı masada ailece yiyin. Aynı yemekten onun tabağına yiyebileceği miktarda koyun. Daha büyük tabağa koyarak, daha az görmesini sağlayabilirsiniz. Sizin yediğinizi görünce o da taklit ederek yemeğe başlayacaktır.

Ana Baba Olmanın Temel İlkeleri
Hayatı değerli kılan, bilinçle seçilmiş tepki ve değerle yaşamaktır. Hayat yalnızca bir tecrübe değil aynı zamanda bir derstir. İstediğiniz gibi çocuk yetiştirmeniz; söylediklerinizden çok, kurduğunuz ilişki biçimine bağlıdır. Kimse kimseye yaşamayı öğretemez. Çocuğunuza hayatı hazır bir reçete olarak sunamazsınız. Çocuğunuzun hayat yolunu çizemezsiniz. Ona ancak kendi yolunu çizebileceği bir harita verebilirsiniz. Çocuğunuzun yetişkinliğinde size göstereceği ilgi ve yakınlık, sizin kendi anne babanıza gösterdiğinizde fazla olamaz. Buna mezarlık ziyaretleri dâhildir.

Hoşgörü çocuğunuzu sizin istediğiniz gibi davranmaya isteklendirir. Hoşgörü karşımızdakini istediğimiz gibi olmaya zorlamak değil kendi istediği gibi olmasına imkân sağlar. Hoşgörü ile büyüyen çocuklar sabırlı ve hoşgörülü olmayı öğrenirler. Anne baba olmanın en zor tarafı, bir şeyi doğru yapılacağını bildiği halde yanlış yapılmasına sabır göstermektir.


Çocuğun Yemek Seçme Nedenleri:

Anne sütünden ek besinlere geçildiği dönemde besinler tek tek bebeğe tattırılmadıysa ve genelde bulamaç bir beslenme tarzı benimsendi ise ileride çocuk tadını bilmediği besinleri reddeder. Evde bakıcı, anneannenin ya da babaannenin büyüttüğü çocuklarda bu sorun daha çok yaşanır. Çocukların kendi kendilerine yemek yemelerine fırsat vermezler. Çünkü bu şekilde hem ortalık hem de çocuğun üstü temiz kalır. Ayrıca başında da dolaşıp bin dereden su getirerek çocukların çok daha kolay yediklerini düşünürler. Vicdanen de daha rahat ederler. Taklit ettiği ebeveyninin olumsuz davranışları çocukta da görülmektedir. Örneğin, sebze yemeyen bir annenin çocuğunun da sebze sevmediği sıkça karşılaşılan bir durumdur. Çocukların yemek seçmesini engllemek ve seçtiği besinleri yemesi için neler yapılabilir?

Kendi yemek istiyorsa izin verin.
Eline çatalı alıp ağzına götürmeye başladığı günden itibaren kendi kendine yemek yemesine izin verin, etraf batacak korkusuyla yaklaşmayın ona. Sadece yemesinde yardımcı olun. Bebeklikten itibaren çeşitliliğe önem verin. Ek besinlere altıncı ayda başlayın ve ayına göre verilmesi gereken besinleri tek tek vermeye başlayın. Bir yaşına geldiğinde hemen hemen tattırmadığınız sebze ve meyve kalmasın. Bulamaç besinler vermekten kaçının. Onu hiçbir şey için zorlamayın, hele yemesi için asla zorlamayın. Çocuklar belli kurallar dahilinde hareket etmeyi severler, öğün saatleri ve yemek menüsünde iyi bir planlama yapın. Tutarlı davranın. 

Çevresinde kim varsa; anne, baba, abla, dede v.s. bir davranışı karşısında herkes aynı tutumla karşısında cevap vermeli. Örneğin ıspanak yemediğinde baba kızar, abla yemesen de olur derse, anne dayanamaz sevdiği bir besini yaparsa çocuk en kolay olanı ve işine geleni yapacaktır. Yani ıspanağı yemeyecek ve annesine sevdiği yemeği yaptırtacaktır. Çocuğunuzun tercihlerini göz önünde bulundurun alışverişe gittiğinize sepete bir iki besini koymasına izin verin. Sebze alırken hoşuna gittiğini sepete koymasını isteyebilirsiniz.

Besinleri her seferinde farklı biçimde pişireceğiniz menüler hazırlayın. Özellikle sebzeleri değişik formlarda hazırlayın, bir sefer sulu yemek içinde sunduysanız bir sonrasında böreğin içinde sonrasında garnitür olarak verebilirsiniz. Yemeklerinizi bir seferlik pişirin. Ailece bir öğünde tüketip ertesi güne yemek artırmamaya çalışın. Elde artan yemeği başka şekillerde değerlendirin, mesela artan pirinç pilavını domates suyuyla çorba yapabilirsiniz. 

Diyetisyen Aysen Arıcan, 2009, Anne Kalbi Dergisi



Çocuğunuzu Olumlu İlgi İle Motive Edin

Bütün ebeveynler çocuklarını çok seviyor ama onları hayata karşı motive etmekte zorluk çekebiliyor. Çocuğunuza olumsuz hareketleri ile değil olumlu davranışlarla ilgimizi çekebileceğini öğretin ve onu bu yönde motive edin, günde birkaç kez ilginizi ona yöneltin. Bu ilgiyi ona çok basit şeylerle gösterebilirsiniz, onunla konuşarak, sarılıp öperek veya onu sadece onu oynarken izleyerek. 

Bu şekilde çocuğunuzun olumsuz davranışlarla “bu ilgiyi sizden zorla istemesini” önleyebilirsiniz. Çocuğunuzun olumsuz davranışlarına ise çok fazla aldırmamaya, üstünde durmamaya, ilgi göstermemeye çalışın. Tepki göstermenizi gerektiren bir davranışta bulunursa tepkiniz kısa kesin. Defalarca yapma demek yerine,davranışının getireceği sonucu, mesela alacağı cezayı, kısa ve net olarak belirtin. Tutarlı olun, “bu son uyarım, bir daha uyarmayacağım” dediğinizde gerçekten bir daha uyarmayın. Böylece çocuğunuza olumsuz hareketleriyle değil, olumlu davranışlarıyla sizin ilginizi çekebileceğini öğretmiş olursunuz ve onu bu yönde motive edersiniz.

Ebru Gezer, Sabaha Gazetesi, 19 Ekim 2014


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder