Bu Blogda Ara

2 Nisan 2014 Çarşamba

Üsküdar'a Dair...

Evet, Üsküdar… 

Benim için özel bir yeri olan o güzel semt! 

Rahmetli pederim Üsküdar’ı çok severdi. İlk talebeliği Üsküdar’da geçmiş. Daha sonra Osmanlı’nın en büyük Üniversitesi olan Darül-Fünun dan mezun olmuş, ayrıca Cumhuriyet ile birlikte İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini de bitirmişti.

Bu günlerde Üsküdar’dan geçişte ayrı bir düzensizlik görüyorum. Üsküdar Meydanında ki tarihi hamam zannediyorum cennet mekan Mihrimah Sultan Külliyesine dahil, “evet ecdat yadigarı eski hamam market, evet market! hem de uzun zamandan beri.. Bu da yetmiyormuş gibi tarihi hamamın güzelim taş duvarlarındaki çirkin, kaba, zevksiz, tarihimize saygısızca acımasız hoyrat kırmızı yeşil bir tabela! Bu binayı şanına yakışır bir kültür merkezi yapsanız olmaz mı? Veya aslına uygun turistik hamam! Yine rant temin edersiniz, zaten bizim derdimiz rant! Hey hayt nerede Vakıflar Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi?
Yalnız bu mevkide olanların içinde İstanbul sevgisini İstanbul’u bilme, ecdada saygılı yöneticiler olmalı… 

Üsküdar meydanındaki tarihi çeşme, o güzel tabii aslını korumuyor. Çeşme yükseğe kaldırılmış, derinde idi. Bunu ecdat hesaplamış yapmış. Derinde yapıldığında Biraz araştırır iseler bunun aslını öğrenirler. İstanbul’da hiçbir çeşme yüksekte yapılmamıştır. Bunu da araştırın. Maksadı suyu alırken etrafa yayılıp sıçramaması için bu derinlikte yapılırmış.
İstanbul’a İstanbul’un Üsküdar’ına yakışmayan o çirkin tabela ön cepheden alıp yan cepheye koymuşlar idi. Şimdi tekrar o eski kötü yerine konmuş.

Camisi ile çeşmesi ile hamamı ile mektebi ile Üsküdar meydanı zarafet timsali idi. Şimdi ise otobüs durakları bir facia, çok çirkin... Sigara izmaritleri lebalep, her tarafta! Bir de beyaz masa binası çok çirkin...


O temiz Üsküdar meydanını zevkli görmek istiyoruz. Benzinciden önceki o güzelim meydan, ecdat yadigarı; pislik ve bakımsızlık içinde! Yazık! Temizleyip turistlere gösterseniz, gaye kazançsa, kazançta temin edebilirsiniz! Benim gibi eski İstanbul’luların da içi sızlamaz. Aslımızı unutmayalım. Eskiye, geçmişe saygılı olalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder